Πινακοθήκη

 Κάντε κλικ στις εικόνες για δείτε την μεγέθυνση τους.

Χρονολογία Απεικόνιση
15ος - 16ος
Αιώνας
Περιγραφή
Ενα χαρακτικό από την «Εγκυκλοπαίδεια» του Ντιντερό, που δείχνει τη λειτουργία μιας «Βιδωτής πρέσας». Αυτή αποτελείται από ένα βαρύ και ισχυρό πλαίσιο.
Στο κέντρο της εχει ένα βιδωτό κάθετο άξονα που στο επάνω του μέρος φέρει δύο βραχίονες με βαριές σφαίρες στις άκρες τους και λουριά ή σκοινιά.
Τέσσερις εργάτες τραβώντας με δύναμη έκαναν το βιδωτό άξονα να χτυπήσει την επάνω μήτρα. Μια τέτοια μηχανή μπορούσε να χτυπάει γύρω στα 30 νομίσματα το λεπτό. Η προσπάθεια των εργατών ήταν τόσο εξουθενωτική, ώστε υπήρχαν δύο ομάδες που εναλλάσσονταν κάθε είκοσι λεπτά.
Αυτές οι μηχανές κατασκευάστηκαν γύρω στα 1550 και χρησιμοποιήθηκαν στη Γαλλία και στην Αγγλία. Η χρήση τους όμως γενικεύτηκε μόνο μετά από έναν ολόκληρο αιώνα.
Χρονολογία Απεικόνιση
16ος Αιώνας
Περιγραφή
Το εσωτερικό ενός Νομισματοκοπείου στις αρχές του 16ου αιώνα.
Γκραβούρα του Hans Burgkmair.
Ο τεχνίτης στο κέντρο κόβει τα υπό διαμόρφωση μέταλλα σε δίσκους με κτυπήματα στρογγυλού σφυριού από το φύλλο του μετάλλου. Όσοι δίσκοι είναι βαρύτεροι του κανονικού ψαλιδίζονται , από τον τεχνίτη αριστερά. Οι έτοιμοι δίσκοι τοποθετούνται από ένα μικρό βοηθό πάνω στον ακμονίσκο και ο τεχνίτης δεξιά, κρατώντας τη σφήνα σταθερά, τη χτυπάει με το σφυρί μέχρι να αποτυπωθούν οι χαραγμένοι στις μήτρες τύποι και να δημιουργηθεί το νόμισμα. Στο βάθος ο φούρνος όπου ετοιμάζονται τα μίγματα μετάλλων και υπάλληλοι.
Η τεχνική της κοπής του νομίσματος δεν έχει μεταβληθεί από την αρχαιότητα.
Χρονολογία Απεικόνιση
600 π.χ. - 50 π.χ.
Περιγραφή
Χάρτης ο οποίος περιγράφει τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ή αναφορές ότι έκοβαν νομίσματα κατά την αρχαιότητα. 600 π.χ. -50 π.χ.
Εκδοτική Αθηνών. Αρχαία νομίσματα.
Χρονολογία Απεικόνιση
1833 μ.χ.
Περιγραφή
Η αποβίβαση του Όθωνα στο Ναύπλιο στις 6 Φεβρουαρίου του 1833.

Ο ίδιος βρίσκεται σε λέμβο του βρετανικού πλοίου Μαδαγασκάρη η οποία είναι διακοσμημένη με τα εθνικά χρώματα της Βαυαρίας (γαλάζιο και άσπρο). Απέναντι του απεικονίζονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και τρεις βαυαροί σύμβουλοι του. Στην ακτή βρίσκεται το βαυαρικό στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμούσε τους 3500 άνδρες, ενώ ενθουσιώδες υποστηρικτές του τον υποδέχονται. (Υδατογραφία βαυαρού ζωγράφου που βρίσκεται στο Στρατιωτικό μουσείο του Μονάχου.)

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος