Μας δίνουν σαν δέλεαρ το συνάλλαγμα και μας κρύβουν το πραγματικό τους επίτευγμα που είναι ότι φτωχύναμε.

Το νέο νόμισμα δεν έχει μόνο θετικά, έχει και τα αρνητικά του.

Θετικά
1) Διευκολύνει τις μετακινήσεις μας στην Ευρώπη, δεν θα χάνουμε πλέον χρήματα στις μετατροπές συναλλάγματος.

2) Διευκολύνονται οι αγοραστές και οι πωλητές όλων των συνδεδεμένων χωρών, να αγοράσουν ή να πουλήσουν προϊόντα αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές που ισχύουν στις χώρες αυτές.
Έτσι αν δεν αγοράζονται τα προϊόντα σας στην Ελλάδα, είναι πλέον ευκολότερο να τα στείλετε σε κάποια άλλη χώρα, αλλά και το ίδιο εύκολο να τα πάτε οι ίδιοι στην χώρα αυτή και να τα πουλήσετε μόνοι σας, παρακάμπτοντας ενδιάμεσους μεταπωλητές και εμπόρους.
Το ίδιο ισχύει και αν σας πουλάνε κάτι πολύ ακριβά στην Ελλάδα τα Ελληνικά μονοπώλια.
Μπορείτε τώρα ευκολότερα να συγκρίνετε την τιμή στην οποία μπορείτε να αγοράσετε κάποιο προϊόν από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα αλλά και να ολοκληρώσετε την συναλλαγή σα να ήταν στην χώρα μας.

Αρνητικά
1) Γεμίσαμε ψιλά
Μικρά κέρματα που μοιάζουν μεταξύ τους δυσδιάκριτο το νούμερο της αξίας τους, δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας μπερδεύουν και να πέφτουν από τα χέρια μας.

2) Μπλέξαμε με τα δεκαδικά
Σαν νούμερα τα δεκαδικά από την φύση τους μας μπερδεύουν και αυτό δεν είναι θέμα συνήθειας. Τα δεκαδικά θα μας μπερδεύουν πάντα.
Μέχρι τώρα διαιρούσες ή πολλαπλασίαζες κάποια νούμερα, δεν λογάριαζες τα δεκαδικά και όλα ήταν μια χαρά. Τώρα πρέπει να βρεις το δεύτερο δεκαδικό, να δεις το τρίτο αν σου κάνει αλλαγή στο δεύτερο κ.τ.λ.
Γενικά θα εξαρτιόμαστε ακόμα περισσότερο από τις αριθμομηχανές.
Αυτοί που θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας τα δεκαδικά στις συναλλαγές τους θα το θεωρούν πιο φυσιολογικό.
Εμείς για μια ακόμα φορά θα είμαστε νοσταλγοί του παρελθόντος...

3) Φτωχύναμε...
Έχουμε μια αρνητική αίσθηση ότι εξαφανίστηκαν τα χρήματα μας και ότι φτωχύναμε.
Και πράγματι φτωχύναμε...
Από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις φτωχύναμε...
Οι αυξήσεις που ήδη άρχισαν να πέφτουν σαν ψιλή βροχή έχουν σαν αποτέλεσμα οι οικονομίες μας από το παρελθόν, αλλά και τα τρέχοντα έσοδα από τις δραστηριότητές μας, να εξανεμίζονται και να αναπροσαρμόζονται σε σχέση με τις σημερινές και αυριανές διαμορφωμένες τιμές.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες ανισότητες, που έχουμε ξαναδεί και κατά το παρελθόν. (π.χ. οι συνταξιούχοι να περνούν σύνταξη 40.000 δρχ ενώ οι τιμές των αγαθών για να επιβιώσει κάποιος αξιοπρεπώς ήταν πάνω από 100.000 δρχ.)
Για τα μεν έσοδα, -κυρίως από μισθούς- τα πράγματα είναι δεδομένα, ισότιμα και εναρμονισμένα με το προηγούμενο νόμισμα, για τα δε έξοδα μας οι τιμές εξαρτώνται από τους κανόνες της ελεύθερη αγοράς και είναι περισσότερο ελεγχόμενες από τον ανταγωνισμό και τους κανόνες της αγοράς.
Άρα στην περίπτωση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που ελέγχουν με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις την αγορά και τις τιμές και σε συνεργασία με την σύγχρονη λογιστική που μπορούν να εμφανίσουν ότι κέρδη θέλουν. Θα διαμορφώνουν τις τιμές που θέλουν και θα λένε ότι δουλεύουν οριακά γιατί έχουν έξοδα.
Έτσι ενώ εμείς θα μείνουμε στα χαμηλά επίπεδα που ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει, οι άνευ ανταγωνισμού επιχειρήσεις θα διαμορφώνουν ότι τιμές θέλουν.
Με τα νέα νούμερα αυξήσεις ακόμα και 100% συχνά θα περνούν απαρατήρητες.

4) Άνοιξε ο δρόμος για νέες αυξήσεις
Πίσω από την εμφανισιακή χαλιναγώγηση της αγοράς για αυξήσεις, υπάρχει η ρεαλιστική πραγματικότητα, ή εικόνα που λέει στα μονοπώλια και σ' αυτούς που διαμορφώνουν όποιες τιμές θέλουν, ότι τώρα που οι τιμές είναι μικρές, είναι πολύ ευκολότερο να βάζουν αυξήσεις, για τις οποίες λίγοι θα βλέπουν το ποσοστιαίο της αύξησης, μια και αυτό που εύκολα διακρίνετε είναι το ποσό ενώ το ποσοστό πρέπει να υπολογιστεί με αριθμομηχανή και συχνά όχι εύκολα από τους περισσότερους καταναλωτές. Έτσι λοιπόν θα μπορούν να μπουν ευκολότερα αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

5) Πρόωρη φθορά σε συσκευές όπως αριθμομηχανές, πληκτρολόγια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ταμειακών κ.τ.λ.
Ο λόγος είναι ότι ως γνωστό στα περισσότερα πληκτρολόγια δεν επισκευάζονται τα πλήκτρα, έτσι τώρα με τα δεκαδικά, πρέπει με κάθε νούμερο να πατάμε και το πλήκτρο κόμμα, για να πληκτρολογήσουμε τα δυο δεκαδικά ψηφία, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται τα πληκτρολόγια, από την φθορά του συγκεκριμένου πλήκτρου, το οποίο πατάμε συνέχεια.

6) Χάσιμο χρόνου
όταν αναφερόμαστε σε αξίες πλέον έχουμε ένα επιπλέον πλήκτρο να πατήσουμε στην αριθμομηχανή ή στον υπολογιστή μας.
Π.χ. πριν λέγαμε πεντακόσιες εξήντα δραχμές, τώρα λέμε, ένα Ευρώ και εξήντα τέσσερα λεπτά. Δηλαδή αντί τρεις λέξεις τώρα λέμε έξη.!!!
Το ίδιο ισχύει για την πληκτρολόγηση των αριθμών. Πριν για το νούμερο 560 πατούσαμε 3 ψηφία ενώ τώρα πατάμε 1,64 δηλαδή 4 ψηφία.

7) Λάθη, Λάθη, Λάθη...
Τα οποία ίσως να μην είναι μόνο προσωρινά.
Δηλαδή πριν αν δεν έβλεπες καλά ένα νούμερο ή ένα από τα ψηφία, δεν άλλαζε σημαντικά το αποτέλεσμα.
Τώρα όμως αν δεν δεις το κόμμα είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις το ποσό ακέραιο.
Δηλαδή το 1,64 Ευρώ μπορεί να το θεωρήσεις 164 Ευρώ, φαινομενικά η διαφορά είναι μικρή, απλά δεν υπάρχει το κόμμα στα νούμερα που προαναφέραμε.
Ας δούμε όμως την διαφορά στην πράξη.
Το 1,64 Ευρώ αντιστοιχούν σε 558 δραχμές, ενώ το 164 Ευρώ αντιστοιχούν σε 55.883 δραχμές.
Άρα η διαφορά είναι 55.325 δραχμές.
Λάθος λοιπόν 55.325 δραχμές για ένα νούμερο μόνο 558 δραχμών. (Το ίδιο ισχύει σε όλη την κλίμακα των αριθμών, το λάθος γίνετε πολλαπλάσιο αν δεν δει κάποιος το κόμμα ή αν δεν πατηθεί στο πληκτρολόγιο της ταμειακής ή του Η/Υ του).

***

Λάθη λοιπόν, πολυπλοκότητα και φτώχεια καραδοκούν να μας κατασπαράξουν, ενώ οι ιθύνοντες κατευθύνουν την σκέψη μας στο αν η στρογγυλοποίηση του τελευταίου δεκαδικού είναι προς τα πάνω και επειδή "νοιάζονται" για 'μας, παίρνουν μέτρα οι στρογγυλοποιήσεις στις δραχμές, να είναι με το μέρος μας...

Το ζητούμενο είναι να δούμε καθαρά την ουσία του επιτεύγματος και να κρίνουμε αμερόληπτα ο κάθε ένας από εμάς αν πράγματι το κοινό νόμισμα έτσι όπως εφαρμόζετε είναι για το καλό μας και όχι να μας το πουν. "Με το
Ευρώ καλύτερα..."
Δεν μας ρώτησαν, δεν μας ενημέρωσαν για τα υπέρ και τα κατά, δεν μας έδωσαν την δυνατότητα να πούμε την άποψη μας.
Απλά μας επιβάλουν την άποψη τους. "Με το Ευρώ καλύτερα..."

Βέβαια εμείς θα συνηθίσουμε την ισοτιμία του νέου νομίσματος, όμως τα ερωτήματα υπάρχουν και θα γίνουν πιο έντονα το επόμενο διάστημα.
Υπάρχει πραγματικός λόγος να τη συνηθίσουμε.;
Μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μόνο τα θετικά και να αφήναμε τα αρνητικά.;


Η άποψη μας
Ναι λοιπόν στην Ευρωπαϊκή ένωση, γιατί έχει πλεονεκτήματα και όχι στα προβλήματα.
Πως γίνετε αυτό.;
Μα απλούστατα θα μπορούσαν να υιοθετήσουν την δραχμή ως ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα ή έστω αν για κάποιο λόγο δεν έπρεπε αυτό να ανήκει σε κάποιο κράτος τουλάχιστον να ορίζανε ένα νόμισμα που να είχε περίπου την ισοτιμία της δραχμής.
Αν εδώ δεν ξύπνησε ακόμα η υπερηφάνεια για το νόμισμά μας (πρώην).
Να μερικοί από τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να υιοθετήσουν την δραχμή ως κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα.

1) Έχει ιστορία που φτάνει μέχρι την αρχαία Ελλάδα και στην εποχή που μπήκαν οι βάσεις σ' όλες τις επιστήμες και συνδέθηκαν οι επιστήμες και οι τέχνες με το εμπόριο και την οικονομία.
Ακόμα και το πολίτευμα για το οποίο πολλά κράτη περηφανεύονται ότι έχουν είναι Ελληνικό.
Κράτησαν δηλαδή από τους Έλληνες τις τέχνες και τις επιστήμες και έσβησαν μετά από τόσα χρόνια την ονομασία του νομίσματος.

2) Η δραχμή είχε επίσης καλή ισοτιμία και ήταν πολύ λειτουργικό και εύχρηστο νόμισμα σε όλη του την κλίμακα (χωρίς να έχει τα προβλήματα της λιρέτας αλλά ούτε από την άλλη τα προβλήματα που έχουν τα νομίσματα της πολύ χαμηλής αξίας όπως το μάρκο ή το δολάριο)

Όμως εμείς σαν έξυπνος και υπομονετικός λαός θα περιμένουμε πότε θα ανακαλύψουν στην Ευρώπη την λειτουργικότητα του ακέραιου νομίσματος.
Ίσως τότε ανακαλύψουν ότι χρωστάνε στην δραχμή να την τιμήσουν με την επαναφορά του ονόματός της.
Μην βιάζεστε να πενθήσετε την δραχμή...

Η Δραχμή ίσως είναι μπροστά μας...και σαν νόμισμα και σαν αξία...

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος