Δραχμή! Η γένεση και το τέλος της...

5ος αιώνα π.Χ
Τη δραχμή ως λέξη, νόμισμα και αξία θα πρέπει να αναζητήσουμε στην Αρχαιότητα. Όταν τον 5ο αιώνα π.Χ ένα νόμισμα με την ονομασία αθηναϊκή δραχμή κόβεται και κυκλοφορεί με την απεικόνιση της κεφαλής της θεάς
Αθηνάς στην μία όψη και στην άλλη το ιερό πτηνό γλαύκα. Επί ενάμιση αιώνα τα αθηναϊκά τετράδραχμα, με την αισθητική και τεχνική αρτιότητα τους, έγιναν η πιο διαδεδομένη νομισματική και εμπορική μονάδα της εποχής.

4ος π.Χ αιώνας - 1821
Η αθηναϊκή δραχμή έδωσε την σκυτάλη σε εκατοντάδες άλλες νομισματικές μονάδες, που εισήγαγαν οι κατά καιρούς αυτοκράτορες, βασιλιάδες, κατακτητές, ή κλπ. Κατά τις περιόδους του Βυζαντίου, του Μεσαίωνα, των Σταυροφοριών, της Αναγέννησης, οι Έλληνες συναλλάσσονταν με διάφορα ξενόφερτα νομίσματα ή και με προϊόντα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στη χώρα μας οι συναλλαγές γίνονταν με τουρκικά.

1828 - 1831
Το πρώτο εθνικό νόμισμα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, το καλοκαίρι του 1831, σηματοδοτούσε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους! Δημιουργός του αργυρού Φοίνικα, με περιεκτικότητα σε ασήμι 0, 900 ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Μετά από κάποιες ενέργειες του το 1828 , κατόρθωσε το 1829 να μοιράσει τα νέα νομίσματα στην Εθνοσυνέλευση. Δύο χρόνια αργότερα, το 1831, κόπηκε τελικά ο αργυρός Φοίνικας.

1832
Το 1832, με τον ερχομό του Όθωνα, ο ασημένιος Φοίνικας αντικαταστάθηκε από μία νέα νομισματική μονάδα, που πήρε την αρχαία ονομασία "δραχμή".Ήταν από χαλκό και απεικόνιζε τον Όθωνα. Σε σχέση με τα άλλα νομίσματα της εποχής, η αγγλική ασημένια κορώνα άξιζε περίπου πέντε δραχμές, το ολλανδικό χρυσό φλορίνι περίπου 13.

Απεικονήσεις
Σε αυτή την πρώτη χάλκινη δραχμή του Όθωνα αποτυπώνονται αργότερα τα πρόσωπα του Γεωργίου Α' , των θεών της Αρχαίας Ελλάδας, του βασιλέως Παύλου, του βασιλέως Κωνσταντίνου Β'... Αργότερα, οι απεικονίσεις ήταν εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα, την Επανάσταση του 1821, αλλά και πολλών επιφανών Ελλήνων.

1868
Το 1868 η Ελλάδα προσχώρησε στο σύστημα του διμεταλλισμού της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης.

1928
Το 1928 επανήλθε στο μονομεταλλισμό του χρυσού, ενώ στην συνέχεια καθιερώθηκε η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και της μεταλλικής δραχμής με ελάχιστη περιεκτικότητα σε χρυσό.


Σταθμοί διακυμάνσεων
Ακολούθησε μία σειρά από διακυμάνσεις και αναπροσαρμογές... Από τις χειρότερες στιγμές της δραχμής ήταν η περίοδος της Κατοχής που η αξία της εκμηδενίστηκε, το 1953 που υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου, το 1983 που υιοθετήθηκε η πολιτική της διολίσθησης της.

2002
Το 2002 η δραχμή θα δώσει την θέση της στο ευρώ γράφοντας το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της. Στη πραγματικότητα της ευρω-ζώνης του 2002, η δραχμή το μόν

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος